Fine bøker

Jeg leser mest dikt, men noen grombøker, har jeg absolutt også lest. Jeg leste vel egentlig flest bøker som barn og ungdom. De romanene jeg har lest mer nylig, er mer mainstream, så det er artigere å anbefale diktbøker. Dikt er ikke så vanskelig å lese, - du kan se på dem som en fortelling, og så er det ikke så viktig å skjønne alt. Det beste er å bare la seg rive med, og se hva diktet bringer opp i deg av opplevelser, bilder og løse tanker.

Det skader selvsagt ikke med litt bakgrunnskunnskap om enkelte av dikterne jeg anbefaler, tenker da spesielt på serien "Stemmens kontinent" - siden det er en samling med et mål - (å utbre andre lands kvinnelige diktere) - og mange ulike "morsmål" i utgangspunktet. Der står det da også en god og lang introduksjon både bakpå og til slutt :)

Bienes hemmelige liv - Sue Monk Kidd
Dette er en bok det er vanskelig å beskrive - den må føles, luktes og smakes på - og du sitter igjen med en god og veldig spesiell opplevelse. Fortellingen finner sted i et amerika der de svarte såvidt begynner å få flere rettigheter. I dette landskapet flykter unge, hvite Lily fra sin voldelige far, sammen med den svarte hushjelpa - uten mål og mening. De ender opp på en annerledes gård, der honning, madonna-dyrkelse, familiefølelse og samhold har en helt spesiell plass. Blandt disse finner Lily et hjem - og det viser seg å være mer enn en tilfeldighet.
En gatekatt ved navn Bob - James Bowen
En nydelig og samtidig røff fortelling, om en narkoman og en gatekatt i dagens London. Tilfeldigheter gjør at deres veier møtes, og etterhvert knytter det seg sterke bånd mellom disse to. Gjennom mange hendelser, ender de opp med å endre hverandres liv totalt. Denne sanne og jordnære historien varmer deg langt inn i sjela, og gir håp.

Boka er skrevet av hovedpersonen selv.
Karneval (dikt i utvalg 1987-1997) - Gro Dahle
Gro Dahle er en raring. Det gjør også diktene hennes uvanlig morsomme - men, også både treffsikre, dype, og ettertenksomme. Her handler det om paven som lukter fisk og som kan snakke med hunder, om apens evangelium - og lille Linnea, som har fått sin egen "pasjon". En lang sekvens med innholdsrike gåter får også plass - samt en sterk fortelling om forholdet til "mor".
Århundrets kjærlighetssaga - Märta Tikkanen
En slags biografi, en dikt-roman, en fortalt historie. Om å leve sammen med en alkoholiker, om valg, oppgjør og ansvar. Men først og fremst en vakker og ram kjærlighetshistorie.
Stemmens kontinent - Diverse forfattere
"Stemmens Kontinent" er en bokserie med internasjonale kvinnelige lyrikere fra det forrige århundret. Hver bok introduserer oss til en ny stemme, som kanskje ikke er så kjent utenfor hjemlandets grenser. De er vakkert gjendiktet, til nynorsk eller bokmål. Det er fantastiske dikt, i mange former og med mange ulike temaer, etter hvor de har vokst opp og hva som påvirker deres land i deres tid. Ulike sosiale lag (også innenfor samme land), er fint representert. Her er det bare å begynne et sted, så kan du nok godt bli hekta du og :)
Samlede dikt - Rune Christiansen
Rune Christiansen er en dikter jeg liker særs godt. Han kan ligne litt på Paul Celan, men er enklere å lese. Det er medrivende, lekne dikt, som maler ut fargerike og detaljerte situasjonsbilder. Tilsynlatende danner ikke de mange detaljene noen ytre logisk sammenheng. Men det er det som gjør dette til så spesielle og vakre dikt. For Christiansen er en mester i å la ordene og setningene flyte rundt og skape sin egen sammenheng, slik at du får en opplevelse av noe svært levende, som i alle fall jeg ikke for alt i verden, ville vært foruten.
Trist og trøst - Guro Skottene
Guro Skottene jobber i helsevesenet i lærings- og mestringsarbeidet for pasienter og pårørende. Hun skriver egne dikt. Disse tre diktbøkene er gode å lese, enten du er i krise, eller bare har det litt opp og ned som de fleste av oss. Det er jordnære dikt, med en snert som får deg til å se ting i et nytt perspektiv. Enkle å lese - og griper deg skikkelig.
Sammen og sånt - Guro Skottene
Du kan bestille disse bøkene fra haugenbok.no, eller kjøpe de hos Bok og Media. Skal du bestille de i en annen bokhandel og de ikke har den inne, så er forlaget "Hedvigs Forlag".
Hei og håp - Guro Skottene
"Jeg prøver å sette ord på det vonde og formidle det gode" har forfatteren sagt. Og det syns jeg hun absolutt klarer veldig fint!
Nattens Farger - Guro Skottene
Anmeldelser : Dette er Guro Skottenes første roman.

"Nattens farger" er noe så paradoksalt som en "feelgood-roman" om depresjon. Vi følger 25-årige Line gjennom et år på psykiatrisk sykehus og får et unikt innblikk i hennes tanker, følelser og opplevelser. Gjennom å studere van Goghs bilder og lese hans brev, opplever hun en identifikasjon og lindring som hun tidvis savner i helsevesenet. "Nattens farger" er en bok du må bli berørt av, - og som du blir klokere av.

"Det er en bok som berører og engasjerer, og som vil gi leserne en ny forståelse av noe det kan være vanskelig å sette ord på."
(Kristin Sommerseth, medierådgiver)

"Nattens farger" er en bok du må bli berørt av, - og som du blir klokere av. Jeg anbefaler den på det varmeste."
(Line Christensen, spesialsykepleier og veileder)
Ørkenbrevet - Göran Tunström
Jeg syns dette er en veldig gripende og spennende bok. Den har svært levende og unike fargerike portretter av menneskene rundt Jesus som liten gutt. Først og fremst får vi følge Jesus, som tvilende undrer seg over hvem han er, og hva det er han egentlig er ment til. Hele boka er dertil skrevet så poetisk og vakkert, at du virkelig gleder deg til hver side. Samtidig som den rå virkeligheta og jordlige beskrivelsen, er like sterk.
Denne vil jeg anbefale alle å lese. En av de mer ukjente bøkene til den svenske forfatteren, men - det burde den ikke vært!

Jeg har selv kun funnet denne på Nasjonalbiblioteket, der kan du til gjengjeld lese den gratis via hjemme-PC'n din. (https://www.nb.no/items/eeb0ee371b014951f8d516ee7a99d035?page=0&searchText=)

- Den dukker også opp i enkelte antikvariater, men da stort sett på dansk eller svensk - (antikvariat.net).
I mangel av sjel - Dikt i utvalg og gjendiktning - ved Rune Christiansen (Gjendiktninger av Alain Bosquet)
Rune Christiansen har her gjendiktet og satt sammen et utvalg med dikt av Alain Bosquet (et av de store navnene i den moderne franske poesien).
Dette er en svært tynn bok, men det tar den igjen i innhold. Og tittelen speiles, slik at det blir vi som blir sittende med en opplevelse, av at alt, absolutt alt, kan skapes på ny.
(Vil anbefale den om du er tungsindig av deg, eller er i en slitsom situasjon!)

- Den finnes ikke akkurat overalt, men du kan få kjøpt den på Oktober Forlag.

Barne - og Ungdomsbøker

Alan og Naomi - Myron Levoy
En spesiell og viktig bok, også for voksne. Om krigen, om traumer blant krigsrammede barn, og om mulighetene til bedring, som ligger i å møte hverandre med respekt. Alle burde egentlig lese denne boka nå, med tanke på alle de flyktningebarna som etterhvert lever også her i landet.

Handlingen foregår i New York City, i 1944. Gutten Alan, møter jenta Naomi, som har flyktet fra krigen. Hun og moren har flyttet inn hos naboene. Alan blir bedt av moren sin, om å ta seg litt av Naomi. Jenta som er jødisk, har trukket seg tilbake til en usynlig verden etter en svært traumatisk krigsopplevelse.
Det viser seg at Alan, takket være sin egen oppfinnsomhet, klarer å få en viss kontakt med jenta.
Hvordan dette så utvikler seg, har blitt til en intens og spennende bok, som drives fram av barnas samhandlinger med det ukjente.
En dyp forståelse av et barns traumer fra forfatterens side, gjør at møtet mellom Naomi og hverdagslivet til disse menneskene, blir svært levende og ekte portrettert. Dette er en vakker og samtidig rå fortelling, om hvor skjøre barn kan være. Ikke bare i sine opplevelser av krig, men - også for Alans og klassekameratenes del - hva som kan skje, i møte med denne alvorlige delen av virkeligheten.

Det er også laget en film av denne boka; Alan and Naomi, fra 1992.
I skrivende stund, vet jeg derimot ikke om slutten boka har, er den samme som filmen har adaptert. Det innebærer i så fall at en viktig dybde, vil være utelatt i filmen. Men uansett, vil du lære mye - av begge utgaver.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.06 | 20:06

hei ingvild mamma liker den! og det gjør jeg å

...
05.05 | 17:24

hei! ja, det gjør jeg gjerne. men da lurer jeg på om du må skrive til min epost itronvik@gmail.com. her i svarboksen er det veldig begrensa med plass. Mvh Ingvi

...
05.05 | 16:44

Hei! Kan du fortelle meg noe om salmen Dråpen fra Gud Fader?

...
21.05 | 17:34

Koselig side du har =)

...
Du liker denne siden