Fine bøker

Jeg leser mest dikt, men noen grombøker, har jeg absolutt også lest. Jeg leste vel egentlig flest bøker som barn og ungdom. De romanene jeg har lest mer nylig, er mer mainstream, så det er artigere å anbefale diktbøker. Dikt er ikke så vanskelig å lese, - du kan se på dem som en fortelling, og så er det ikke så viktig å skjønne alt. Det beste er å bare la seg rive med, og se hva diktet bringer opp i deg av opplevelser, bilder og løse tanker.

Det skader selvsagt ikke med litt bakgrunnskunnskap om enkelte av dikterne jeg anbefaler, tenker da spesielt på serien "Stemmens kontinent" - siden det er en samling med et mål - og mange ulike "morsmål" i utgangspunktet. Der står det da også en god og lang introduksjon både bakpå og til slutt :)

Bienes hemmelige liv - Sue Monk Kidd
Dette er en bok det er vanskelig å beskrive - den må føles, luktes og smakes på - og du sitter igjen med en god og spesiell opplevelse. Fortellingen finner sted i et amerika der de svarte såvidt begynner å få flere rettigheter. i dette landskapet flykter unge, hvite Lily fra sin voldelige far, sammen med den svarte hushjelpa - uten mål og mening. de ender opp på en annerledes gård, der honning, madonna-dyrkelse, familiefølelse og samhold har en helt spesiell plass. Bland disse finner Lily et hjem - og det viser seg å være mer enn en tilfeldighet.
En gatekatt ved navn Bob - James Bowen
En nydelig og samtidig røff fortelling, om en narkoman og en gatekatt i dagens London. Tilfeldigheter gjør at deres veier møtes, og etterhvert knytter det seg sterke bånd mellom disse to. Gjennom mange hendelser, ender de opp med å endre hverandres liv totalt. Denne sanne og jordnære historien varmer deg langt inn i sjela, og gir håp.
Karneval (dikt i utvalg 1987-1997) - Gro Dahle
Gro Dahle er en raring. men det gjør også diktene hennes uvanlig morsomme - men også ettertenksomme. her handler det om paven som lukter fisk og som kan snakke med hunder, om apens evangelium - og lille Linnea, som har fått sin egen "pasjon". En lang sekvens med innholdsrike gåter får også plass - samt en sterk fortelling om forholdet til "mor".
Århundrets kjærlighetssaga - Märta Tikkanen
En slags biografi, en dikt-roman, en fortalt historie. Om å leve sammen med en alkoholiker, om valg, oppgjør og ansvar. Men først og fremst en vakker og ram kjærlighetshistorie.
Stemmens kontinent - Diverse forfattere
"Stemmens Kontinent" er en bokserie med internasjonale kvinnelige lyrikere fra det forrige århundret. Hver bok introduserer oss til en ny stemme, som kanskje ikke er så kjent utenfor hjemlandets grenser. de er vakkert gjendiktet, til nynorsk eller bokmål. det er fantastiske dikt, i mange former og med mange ulike temaer, ettersom hvor de har vokst opp og hva som påvirket deres land i deres tid. Også ulike sosiale lag, er representert. Her er det bare å begynne et sted, så blir du sikkert hekta du og :)
Samlede dikt - Rune Christiansen
Rune Christiansen er en dikter jeg liker særs godt. Han kan ligne litt på Paul Celan, men er enklere å lese. Det er medrivende, lekne dikt, som maler ut situasjonsbilder, der du bare får en følelse som du for alt i verden ikke ville vært foruten.
Rune Christiansen har også gjendiktet den franske forfatteren Alain Bosquet, og gitt denne tynne samlingen av dikt, navnet "I mangel av sjel". Men det er slett ikke mangel på sjel i disse diktene; snarere tvert i mot - de viser hvordan liv kan skapes ut av enhver situasjon, igjen og igjen.
Trist og trøst - Guro Skottene
Guro Skottene jobber i helsevesenet i lærings- og mestringsarbeidet for pasienter og pårørende. Hun skriver egne dikt. Disse tre diktbøkene er gode å lese, enten du er i krise, eller bare har det litt opp og ned som de fleste av oss. Det er jordnære dikt, med en snert som får deg til å se ting i et nytt perspektiv. Enkle å lese - og griper deg skikkelig.
Sammen og sånt - Guro Skottene
Du kan bestille disse bøkene fra haugenbok.no, eller kjøpe de hos Bok og Media. Skal du bestille de i en annen bokhandel og de ikke har den inne, så er forlaget "Hedvigs Forlag".
Hei og håp - Guro Skottene
"Jeg prøver å sette ord på det vonde og formidle det gode" har forfatteren sagt. Og det syns jeg hun absolutt klarer veldig fint!
Nattens Farger - Guro Skottene
Anmeldelser : Dette er Guro Skottenes første roman.

"Nattens farger" er noe så paradoksalt som en "feelgood-roman" om depresjon. Vi følger 25-årige Line gjennom et år på psykiatrisk sykehus og får et unikt innblikk i hennes tanker, følelser og opplevelser. Gjennom å studere van Goghs bilder og lese hans brev, opplever hun en identifikasjon og lindring som hun tidvis savner i helsevesenet. "Nattens farger" er en bok du må bli berørt av, - og som du blir klokere av.

"Det er en bok som berører og engasjerer, og som vil gi leserne en ny forståelse av noe det kan være vanskelig å sette ord på."
(Kristin Sommerseth, medierådgiver)

"Nattens farger" er en bok du må bli berørt av, - og som du blir klokere av. Jeg anbefaler den på det varmeste."
(Line Christensen, spesialsykepleier og veileder)
Ørkenbrevet - Göran Tunström
Denne fant jeg kun på Nasjonalbiblioteket, der kan du til gjengjeld lese den gratis via hjemme-PC'n din. (https://www.nb.no/items/eeb0ee371b014951f8d516ee7a99d035?page=0&searchText=)

- Den dukker også opp i enkelte antikvariater, men da stort sett på dansk -(antikvariat.net).

Jeg syns dette er en veldig gripende og spennende bok. Den har svært levende og unike fargerike portretter av menneskene rundt Jesus som liten gutt. Først og fremst får vi følge Jesus, som tvilende undrer seg over hvem han er, og hva det er han egentlig er ment til. Hele boka er dertil skrevet så poetisk og vakkert, at du virkelig gleder deg til hver side. Samtidig som den rå virkeligheta og jordlige beskrivelsen, er like sterk.
Denne vil jeg anbefale alle å lese. En av de mer ukjente bøkene til den svenske forfatteren, men - det burde den ikke vært!
I mangel av sjel - Alain Bosquet, dikt i utvalg og gjendiktning, av Rune Christiansen
Igjen, Rune Christiansen. Her som gjendikter av nettopp et utvalg med dikt av Alain Bosquet, et av de store navnene i den moderne franske poesien.
Dette er en svært tynn bok, men det tar den igjen i innhold. Og tittelen speiles slik at det blir vi som blir sittende med en opplevelse, av at alt, absolutt alt, kan skapes på ny.
(Vil anbefale den om du er tungsindig av deg, eller er i en slitsom situasjon!)

-Den finnes ikke akkurat overalt, men du kan få kjøpt den på Oktober Forlag.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.06 | 20:06

hei ingvild mamma liker den! og det gjør jeg å

...
05.05 | 17:24

hei! ja, det gjør jeg gjerne. men da lurer jeg på om du må skrive til min epost itronvik@gmail.com. her i svarboksen er det veldig begrensa med plass. Mvh Ingvi

...
05.05 | 16:44

Hei! Kan du fortelle meg noe om salmen Dråpen fra Gud Fader?

...
21.05 | 17:34

Koselig side du har =)

...
Du liker denne siden